top of page

"De Oliphant" wordt "The Elephant"

#lowfootprint

The Elephant - Afstudeerproject

Aan het einde van de opleiding Bouwkunde werd het dan nu toch echt tijd om af te studeren. Het afstudeerproject is uitgevoerd door Rick van Wenum en Danique Piet. Beide studenten studeren af in de richting Bouwtechniek.


Vanuit de specialisatierichting liggen onze interesses op hetzelfde vlak. Het was dan ook geen moeilijke keuze voor dit atelier. Adaptiviteit en circulariteit, wat houdt het in en hoe denken wij er zelf over? De vragen die bij ons op kwamen waren voornamelijk: Hoe kunnen we dit meten? Hoe circulair zijn de gebouwen op dit moment? Al snel kwamen we terecht op de carbon footprint. Er is weinig over bekend, maar in onze ogen is het zo belangrijk. En dus kwamen we op het idee om te gaan meten wat de footprint is in de gebouwen die op dit moment zeggen dat ze circulair zijn. Dit konden we dan als meetlat gaan gebruiken om ons eigen gebouw een lage footprint te geven. Al gauw uitte dat zich op een onderzoek naar materialen. Naar ons idee een heel interessant onderwerp dat niet alleen relevant is voor de opleiding maar ook voor de praktijk.

Samenvatting

Op dit moment is “De Oliphant” een gebouw dat geen rekening heeft gehouden met het aanpassen aan zijn omgeving. Het gebouw bestond uit meerdere lagen, maar niet elke laag voldeed meer aan de eisen van nu of kon worden aangepast naar de eisen van nu. Daarom is de gevel er afgehaald en is alleen de bestaande constructie overgebleven. Dit is de drager voor nieuwe ontwikkelingen. De gevel wordt achterwegen gelaten in het nieuwe plan, wat gemaakt is voor het gebouw.


De doelstelling van het afstudeerproject focust zich op de footprint van het nieuwe ontwerp voor “De Oliphant”. Naast een lage footprint is er naar de circulariteit van materialen gekeken. Het doel is hiermee om een onderzoek te doen naar de haalbaarheid van het verlagen van de footprint voor te transformeren gebouwen. Zodat deze resultaten in de toekomst zouden kunnen worden gebruikt bij andere gebouwen.
De hoofdvraag voor dit onderzoek luidt:


Hoe kan “De Oliphant” worden getransformeerd, middels circulaire materialen met een zo laag mogelijke carbon footprint, waarbij het gebouw in de toekomst aanpasbaar blijft?


Als antwoord op de hoofdvraag van dit onderzoek is het volgende tot stand gekomen: het gebouw is getransformeerd door de bestaande constructie van het gebouw te handhaven. Voor de gevel is een nieuw ontwerp gemaakt. De materialen die gebruikt zijn in het nieuwe ontwerp, zijn vergeleken met andere materialen en hebben een lage footprint. Niet voor elk materiaal is er voor de laagste footprint gekozen, maar waar nodig is een onderbouwing geschreven over waarom dat materiaal wel gebruikt is. Er is ontworpen vanuit het uitgangspunt van een lage footprint en niet vanuit de circulariteit. Dit kan betekenen dat niet alle materialen per definitie circulair zijn. Over de footprint van circulaire materialen is nog weinig bekend. Als vervanging voor de circulariteit van materialen is er gekeken naar de Ecokosten van een materiaal, hiermee wordt de invloed op het milieu gemeten. Mede door de veranderbaarheid van de gevel en de indeling is het gebouw in de toekomst aan te passen naar andere functies, binnen de kaders van dit project.


Het onderzoek is gevalideerd door de Idemat app, de enquête en het ontwerpproces, echter zijn er ook een aantal beperkingen tijdens dit onderzoek aanwezig geweest. Dit had met name te maken met de minimale beschikbaarheid van CO2-emissies van materialen. Als suggestie voor vervolgonderzoek vereist dit onderwerp dan ook meer aandacht.


De meest voorkomende aanbevelingen zijn het bewuster worden en onderzoeken van de carbon footprint. En dit ook daadwerkelijk gebruiken bij het ontwerpen.


​

bottom of page