top of page

Strandhuis Zandvoort

Dit project is het derde project van het tweede jaar. En daarmee het eerste project van de specialisatierichting Bouwtechniek.

 

Wit wordt zwart, recht wordt krom en vierkant wordt rond. Het gebouw moet dus een totaal andere uitstraling krijgen. Met maar twee eisen: de contouren van het gebouw blijven hetzelfde en de­zelfde materialen moeten worden toegepast. Dit was de opdracht die wij aan het begin van dit pro­ject meekregen voor het Strandhuis in Zandvoort

 

Om deze opdracht zo goed mogelijk uit te voeren hebben wij eerst de huidige situatie van het gebouw geanalyseerd en vervolgens hier op verder gedacht wat wij wilden gaan bereiken.

Hierboven is de situatie schematisch weergegeven.

Het gebouw staat aan zee. De entrees bevinden zich aan de voor en achterkant van het gebouw. Het gebouw staat de hele dag in de zon. Verder is het gebouw vanaf de “hoofdweg” te bereiken met verharde hellingbanen en via het strand.

Hiernaast ziet u de huidige uitstraling van het gebouw. 

Hiernaast is een detail te zien van de huidige situatie. Dit is de aansluiting van het maaiveld op de gevel.

 

De constructie van het gebouw, die volledig uit hout bestaat, is duidelijk aan de buitenkant te zien, doormiddel van de houten gelamineerde liggers en kolommen. De kozijnen van het gebouw zijn gemaakt van hout. Verder heeft het gebouw een grote opvallende entree en is de gevel bedekt met western red ceder stijlen, die inmiddels ook verkleurd zijn. Deze stijlen zijn bevestigd op multiplex platen.

 

Het duidelijk te zien aan het gebouw dat er veel rechte lijnen zijn gebruikt. Het ontwerp is een haastklus geworden en dit is niet alleen te zien aan de goedkope uitstraling maar ook aan de detaillering. Veel problemen zijn tijdens de bouw opgelost.

Kortom het gebouw komt op ons over als; Somber, Koud en Gesloten. 

 

Wat wij willen gaan bereiken met ons nieuw ontwerp zijn de volgende gevoelens:

Speels, Warm en Open.

Wij zijn begonnen met het gebouw volledig te strippen. De materialen zijn weggehaald wij zijn terug gaan redeneren naar de functies in het gebouw.

 

De entree wilde wij een eye-catcher laten worden. Waarbij het duidelijk zou zijn waar de entree zit, aangezien dit in de huidige situatie niet het geval is. En dit dus een open-uitstraling zou geven. De materialen die gekozen zijn staan hiernaast weergegeven. 

 

De golvende lijnen en het gestapelde haardhout geven een warm gevoel, ook nodigt dit uit en geeft het daardoor een gevoel van openheid.

De gestapelde blokken verschillen van diepte e geven de gevel een structuur. 

Ook het schuine hout geeft de gevel een structuur doordat het materiaal als het ware naar ‘buiten’ komt. Deze geeft ook schaduwspeling in de gevel.

De gevelpanelen van glasvezelplaten waarin houtsnippers verwerkt worden van verschillende soorten hout geven de gevel een totaal andere uitstraling.

De materialen hebben uiteindelijk de hiernaast weergegeven schetsmatige tekeningen op geleverd. Welke later zijn uitgewerkt tot DO+ niveau.

 

Bij de voorgevel is de entree duidelijk te zien. 

 

Verder zijn de golvende ‘speelse’ lijnen aanwezig rondom het gebouw. En komen de schuine houten gevels echt naar buiten.

 

Ook op de terrassen komen de spelende lijnen terug.

De liggers hebben elke een andere golf en daardoor wordt er met schaduw gewerkt.

Het ‘schuine’ hout is op de volgende manier gedetailleerd. Het hout zit vast geschroefd op een multiplex plaat die is afgewerkt met een zwart waterdicht doek. Door deze plaat te gebruiken kan dit al worden aangeleverd als een prefab element.

Ook bij de overgang van blokken hout op ronde boomstammen, wordt gewerkt met prefab elementen, zo kan de golvende lijn er het beste ingebracht worden.

De blokken worden op een plaat geschroefd welke later op de gevel bevestigd worden. Om schimmelvorming tegen te gaan zullen er tussen de blokken hout 5 mm ruimte moeten worden gelaten. 

De blokken hout zijn 300 mm van het maaiveld verwijdert.

Dit tegen het opspattend water, zodat het hout niet beschadigd kan worden.

De opdracht voor dit project leek in eerste instantie vrij simpel. De uitstraling van het gebouw moet volledig worden omgekeerd. Naar ons idee is dit zeker wel gelukt.

Al met al was dit achteraf een pittige opgaaf. Maar ondanks dat zijn wij trots op het resultaat. En heb ik veel kunnen leren tijdens dit project.

bottom of page